Print Page | Contact Us | Sign In | Register
University of California, Lawrence Berkeley National Laboratory’s Chu Hall
Share |

Honor Award

Architecture

Located among the expansive Berkeley Hills, Lawrence Berkeley National Laboratory’s Chu Hall is an alternative energy research facility set to replicate Mother Nature’s mysteries. This facility promotes a healthy and collaborative working environment that supports the research taking place inside.

The jury appreciated the restraint of the project, beautifully scaled volumes, and incredible attention to framing the landscape. The care and rigor in its design are readily apparent without any sense of preciousness. Rather than give over to the typological elements commonly found in energy efficient buildings, this project exhibits a high level of elegance and restraint in design while reaching a high level of innovation and performance. Scale and massing is handled well with the placement of certain programmatic elements underground. This is a modern building that responds to its climatic and environmental context while incorporating clean lines and strong connections to the natural world.


Architect
SmithGroupJJR
Photography
Bruce Damonte Photography
Rendering
SmithGroupJJR
Audio Visual
TEECOM
Acoustics
Colin Gordon Associates
Lighting
Loisos & Ubelohde
Mechanical, Electrical, and Plumbing
Gayner Engineers
Structural Engineer
Rutherford & Chekene
Civil Engineer
Creegan + D’Angelo
Planning
SmithGroupJJR
Interiors
SmithGroupJJR
Project/Construction Management
Harris & Associates
Lab Planning
Research Facilities Design
General Contractor
McCarthy
Competition
Design Awards 2016